Rejseartikel: Skiferie i fantastiske Myoko, Japan

I januar blev en drengedrøm udlevet til fulde. Skiferie i Japan har længe stået højt på listen, og derfor rejste jeg med en kammerat til skisportsområdet Myoko – fem timer fra Tokyo.

I forbindelse med turen skrev jeg en rejseartikel til Nordjyske Stiftstidende. Du kan læse nedenfor, hvad jeg skrev om turen.

På siden finder du flere guides til at planlægge skiferien til Japan på egen hånd.

Søger du gode råd til, hvad man skal opleve i Tokyo, kan du læse det her: Guide: Tre dage i Tokyo – Det skal du nå!

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 4. februar 2017:

Dyb Champagnepudder og højtbelagt kultur

På skiferien i Myoko, Japan krydres verdens bedste offpiste med kulturelle oplevelser i særklasse

På tagene af de klassiske japanske huse står japanerne med sne til over ørerne og skovler. Der er faldet op mod 90 centimeter sne det seneste døgn, og af frygt for at husene kollapser, skal tagene ryddes, inden den næste meter sne falder det kommende døgns tid.

På vejene kører store snerydningskøretøjer i kolonne, og ned ad bjerget kommer skiløbere i et stort smil om munden og dækket af hvid puddersne.

Med et årligt snefald på op mod 15 meter er der både fast arbejde til de lokale og masser af underholdning til skituristerne ved Mount Myoko.

Det 2454 meter høje bjerg, der tårner sig op i den vestlige del af Japan, ligger kun en halv times kørsel fra OL-byen Nagano og fem timers kørsel fra Tokyo.

Det er i starten af januar, og japanerne nyder i øjeblikket de sidste dage af deres ferie, forklarer vores japanske værtspar, Tamami og Michael. Derfor er der også lidt flere på bjerget i disse dage.

Fem skisportsområder

Der er dog langt fra det samme antal mennesker på pisterne, som man oplever i Alperne i Sydeuropa.

Myoko-området er først for ganske nyligt kommet på europæernes og australiernes radarer, og det er derfor langt fra overrendt af turister som det mere kendte skisportssted Niseko i det nordlige Japan.

Myoko-området består af fem små skisportsområder og endnu tre områder en halv times kørsel derfra. Hvis man kan tale om det “mest kendte” eller mest beskrevne område, falder blikket på skiområdet Seki Onsen.

Seki Onsen er en lille by, der ligger 15 minutters kørsel fra byen Myoko, og det er samtidig navnet på skiområdet, der ligger ovenfor byen.

Når det for alvor sner i Japan, og det gør det ofte i januar, tager de fleste en beslutning om aftenen, imens den friske sushi indtages, at morgendagens tur går til Seki Onsen.

Seki Onsen er i de flestes hoveder stedet at være, når der er faldet en meter sne over natten. Og efter man har taget aftenens beslutning, bestiller man en shuttlebus, der samler dig op på dit hotel næste morgen. Udover transporten på et kvarter frem og tilbage får man liftkort og frokost med i pakken, der koster 330 danske kroner.

To lifte og 30 mennesker

Inden liften åbner, ankommer man til den lille by, der er udelukkende er kendt for sit skisportsområde. Et skisportsområde med kun to lifte. Og på de gode dage kun 30 mennesker, der bruger dem.

Den nederste lift er en to personers stolelift, der åbner klokken ni, og den øverste lift er en enkelt persons stolelift, der åbner, når aflæsningsstedet på toppen er ryddet for sne. Og det kan tage sin tid i Seki Onsen med de enorme snemængder. Derfor kan liften åbne alt mellem klokken 10 og klokken 12.

Liften, der består af et sæde på størrelse med en pizzabakke og ingen sikkerhedsbom, transporterer folk op til det mest uberørte sne, og på grund af de enorme snemængder på toppen og en trang plads, er det kun hver anden stol, der må lastes.

Selve skisportsområdet er drevet af en lille familie, og herren, der kører shuttlebus om morgen, er den samme, som rydder bordene i cafeen til middag.

Selve skiområdet består udover de to lifte kun af to egentlige pister, hvoraf den ene er under behandling af en præpareringsmaskine om natten. Den anden og største piste af de to berøres kun af skiløbere og snowboardere, der har fri leg i den dybe puddersne.

Tager man et kig på pistekortet, er skiløbet dog ikke kun begrænset til de to pister. Fem markerede bjergsider beklædt af træer figurerer også på kortet, og det er her, de fleste mennesker færdes. Nemlig i offpisten.

Er man mere til nypræparerede pister, når de ikke er tildækket af sne, bør man søge mod et af de fire andre skisportssteder i Myoko. Her findes et væld af pister, som vi kender det fra især Norge. Ikke voldsomt lange, men med god plads.

Ønsker man at tjekke offpisten ud i de områder, kan det være en god idé at lade sig guide af lokale japanske guider.

Offpisten er ikke ligeså tilgængelig her, som den er i Seki Onsen, omend den stadig er til at finde, hvis man har mod på at gå på opdagelse på egen hånd. Vær dog opmærksom på sikkerhed – især på de bjergsider, der er svære at komme væk fra.

Har man ikke mod på at opdage terrænet på egen hånd, kan man tage ud med guide. De har et enormt kendskab til området. Selv når man tror, at der ikke findes mere frisk puddersne, kan de som regel finde nye friske spor.

Autentisk på godt og ondt

At australierne og europæerne først så småt er ved at få øjnene op for Myoko betyder, at området er langt mere autentisk end de mere turistede områder i Japan. Både på godt og ondt.

Maden, der serveres på bjerget, er japansk. De fleste butikker er drevet af japanere. Byen har stadig et traditionelt japansk udseende, og man har ikke følelsen af, at man befinder sig i en af alpernes mange identiske skisportsbyer.

Omvendt skal man heller ikke regne med, at man kan gå ud i byen og erhverve sig det nyeste udstyr. Selvom udlejningsudstyret er ganske udmærket, er udvalget småt.

Der har heller ikke været råd til at opgradere på liftene, der transporterer skiløberne op i terrænet. De fleste lifte er to- og firepersoners stolelifte, som man kender der fra 90’ernes Norge. Det forældede udstyr gælder også liftkort, der stadig består af en lap papir, som man viser til liftpasserne.

De fleste har et indtryk af, at japanerne er med på beatet, hvad angår teknologi, men i Myoko gør man stadig mange ting på den gammeldags måde. Og det hører egentlig bare til en del af charmen.

Kultur ovenpå skiløbet

Udover over den fantastiske mad er en skiferie i Japan fyldt med mange andre indtryk, end dem man får i det velkendte Norge eller Østrig. Hver dag løftes øjenbrynet over en ny ting, fordi kulturen er fjern fra meget af det, vi kender.

Desuden er en af de lokale onsen’er et besøg værd. Oversat til dansk er en onsen en varm kilde, der findes i både indendørs og udendørs udgave.

Japanerne er selv flittige brugere af dem, når de er på ferie. Og i Myoko findes der flere forskellige onsen’er, og efter en lang dag på ski, fungerer en tur i en onsen med udsigt over dalen som ren meditation og afslapning.

2 Replies to “Rejseartikel: Skiferie i fantastiske Myoko, Japan”

  1. […] Jeg besøgte selve Tokyo i forbindelse med en skiferie i Japan. Overvej du selv en skiferie til Japan og et visit i Tokyo, kan du læse en beretning fra hele turen her: Rejseartikel: Skiferie i fantastiske Myoko, Japan. […]

  2. […] LÆS OGSÅ: Rejseartikel: Skiferie i fantastiske Myoko, Japan […]

Skriv et svar