Japan, Canada eller Frankrig – hvor skal man bruge sine powderdollars?

“Nå, men hvad var så bedst? Frankrig, Japan eller Canada?” Det er et spørgsmål, jeg efterhånden mange gange har fået smidt i hovedet. Jeg er så privilegeret at have stået på ski i alle tre lande, der er blandt verdens bedste destinationer, når det kommer til skiferie. Og derfor er det også oplagt at spørge, om man skal tage på skiferie i Japan, Canada eller Frankrig – og hvad er forskellene egentlig?

Med enorme skyklapper på vil jeg forsøge at give jer min uforbeholdne og fuldstændigt subjektive holdning til den ellers udmærkede forespørgsel. Så lad os det næste stykke tid lade som om, at der kun findes disse tre skidestinationer i verden (for der er også meget godt at sige om Norge og Østrig, nu vi er i gang).

Hvor skal man så bruge sine surt-optjente ski-moneter$? Det kommer selvsagt an på, hvad man vægter højt, når skiferien skal planlægges. Jeg vælger er fokusere på skiterræn, snekvalitet, vejr, liftkvalitet og landenes kultur…

Frankrig – skiterrænet fås strengt taget ikke bedre

Jeg sagde det jo. Det er min fuldstændig subjektive mening i får – råt for usødet. Skyklapper på. Alt det der.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg elsker Frankrig. Jeg har efter hånden stået på ski der mange gange, og jeg har boet der tre måneder som skibums. Og jeg mener ærligt, at det er svært at finde et bedre terræn, når det kommer til pister og sammenhængen i terrænnet. Særligt Val Thorens og Tignes gør det godt.

Tættest på Frankrig kommer Canada, der også har et rigtig godt skiterræn. Sammenhængen er god, og der er meget forskelligt terræn at vælge i mellem.

Det synes jeg imidlertid ikke, at Japan har på samme måde. Mange af områderne i Japan er mindre skisportsområder, og udvalget af etablerede pister er småt sammenlignet med mange andre lande (MEN HVAD SKAL MAN OGSÅ BRUGE PISTER TIL, NÅR DER ER POWDER!?)

Sneen har det for vildt i Japan! og Canada

Mængderne af sne i Japan og Canada er vanvittige. Og det er også derfor, at så mange powderjunkies besøger de to lande. Mens Japan konstant praler af op mod 16 meter sne, kan Canada faktisk præstere noget tilsvarende. Her kan Frankrig altså ikke følge med. I øvrigt er sneen mere tør i Japan sammenlignet med Canada, og derfor er mange helt oppe at støde over Japans powpow!

Japan og Canada er derfor de perfekte destinationer, når det kommer til offpiste, backcountry og powder. Og netop derfor gør det heller ikke så meget, at de ikke kan følge med Frankrig, når det kommer til skiterræn. For man kører alligevel uden for terrænnets markeringer. Og mange steder i Japan shaper man slet ikke pisterne – dels fordi man ikke kan følge med de enorme snemængder, dels for powderjunkiernes skyld.

LÆS OGSÅ: Rejseartikel: Skiferie i fantastiske Myoko, Japan

Bevares, man kan da også køre offpiste i Frankrig. Du kan bare ikke regne med sneen i samme grad som i Canada og Japan. Men når offpisten i Frankrig er god, så elsker jeg den!

“Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlige skiløbere”

Grunden til, at jeg ofte har svært ved at vælge, når jeg bliver spurgt, “hvad der er bedst: Canada, Frankrig eller Japan?”, er, at jeg egentlig også sætter pris på en skidag med høj solskin og muligheden for at bygge på en lækker goggletan ;-).

Derfor ligger en dag i de Franske Alper med nyfalden sne og høj solskin rigtig højt på min liste. At køre på pisten eller udenfor pisten i Frankrig i dyb pudder er fantastisk, når solen står højt og bjergene tårner sig op omkring dig.

Særligt i Japan får du kun få dage med virkelig lækkert vejr, hvis du overhovedet får nogle. Ofte er der overskyet, tåget eller sneen falder så voldsomt, at sigtbarheden er loart.

Liftsystemet i Japan halter slemt

Ingen tvivl. Frankrig og Canada vinder på liftsystemerne. Og det hænger også lidt sammen med det gode terræn. For et terræn er klart federe, når det også hænger godt sammen med liftene, og man hurtigt kan komme rundt.

Liftene i Japan er ikke heeelt up to date. De kører ufatteligt langsomt, de er gamle, og nogle gange sidder man blot på en 1-mands stolelift, hvor sædet er på størrelse med en pizzabakke, og der findes ingen sikkerhedsbøjle… Nøjeren, men samtidig hører det med til oplevelsen. Desuden er man så smadret i benene efter en tur i powder, at de langsomme lifte egentlige bare giver dig den fornødne pause, du har brug for.

Et godt natteliv er også kultur…

Der er vist ikke den store tvivl om, at en skiferie i enten Japan eller Canada for de flestes vedkommende vil byde på flere oplevelser ved siden af pisten end Frankrig kan klare. De fleste kender Frankrig, og man ved, hvad landet har at byde på.

LÆS OGSÅ: Tre dage i Tokyo – det skal du nå

Derfor kan den kulturelle oplevelse i Canada og Japan være større. Især i Japan, som adskiller sig utroligt meget fra, hvad vi danskere kender. Maden, bygningerne, måden at gøre tingene på, sneaber, onsen-bad osv. Det er noget af det fede ved Japan: at man får så mange indtryk ved siden af skiløbet.

Det samme gør sig til dels gældende i Canada, hvor den fantastiske natur også kan noget, som Frankrig ikke helt kan være med på.

Men, men, men… Nattelivet i Frankrig er også en ting for sig. Val Thorens er jo vinterens Sunny Beach, og har man endnu ikke besøgt Cafe Snesko, er det bare at komme afsted.

One Reply to “Japan, Canada eller Frankrig – hvor skal man bruge sine powderdollars?”

  1. […] LÆS OGSÅ: Japan, Canada eller Frankrig – Hvor skal man bruge sin powderdollars? […]

Skriv et svar